perjantai 18. huhtikuuta 2008

Lemin rieska, Höpsötysrieska, Rättirieska...

Monta nimeä kuin "rakkaalla lapsella" konsanaan.

Piimän, maidon ja veden seosta lämmitetään hiivalle sopivan lämpäiseksi. Lisätään suolaa. Hiivaa käytetään kohottamiseen "sopiva" määrä, emännän mukaan. Ohrajauhoja lisätään nesteeseen niin, että syntyy sakea, vellimäinen taikina. Taikina jätetään "kuhisemaan", nousemaan, noin puoleksitoista tunniksi. Seuraavaksi taikinaan alustetaan joukkoon vehnäjauhoja sen verran, että muodostuu "sopivan pehmeä" taikina. Taikinan annetaan vielä kohota kunnes se halkeaa päältä.

Rieskataikinaa nostetaan leivän kokoinen osa jauhotettuun pahkakuppiin tai lautaselle. Taikinaa "höpsötetään" kupissa leivän muotoiseksi ja kieräytetään sitten pellavaliinalla peitettyyn rieskakuppiin tai lautaselle. Pellavaliinalle on hyvä ripotella vähän jauhoja.

Rieskat saavat nousta kupeissaan. Rieskat kaadetaan leipälapiolle siten, että ylimmäinen puoli tulee päälle päin, siis noussut puoli jää uunissa päälle päin. Kääntäminen käy kätevästi tyhjän rieskakupin avulla.

Rieska paistetaan korkeassa uuninlämmössä kaksikymmentä minuuttia. Valmiit rieskat ovat päältä kauniin punaruskeita. Rieskat kipataan suoraan leipälapiolta pehmeälle alustalle esim. pyyheliinan päälle sängylle ylösalaisin jäähtymään. Annetaan jäähtyä rauhassa kokonaan.

Sähköuunissa paistolämpö 250 °C ja paistoaika n. 20 minuuttia.

Tuoretta rieskaa ja päälle voita, mikäs sen parempaa.

Ei kommentteja: